Ele aldığınız konunun tüm taraflarına ulaşmak, haberinizi hazırlarken akılda tutabileceğiniz en pratik bilgi olacaktır. Bu kişiler hükümet yetkilileri, devletin farklı kademelerinde görev yapan bürokratlar, şirketler, mağdurlar, çevre sakinleri, konunun uzmanları olarak çeşitlendirilebilir.
Bir ekoloji haberinin içinde aşağıdaki başlıklar yer alabilir. Ne kadar fazlasının yanına “onay” işareti koyabilirseniz, bütünlüklü bir habere o kadar yakınsınız demektir.
> Yerel halkla konuştun mu? Bu alanda farklı profildeki insanlara yer verdin mi? (Kadın, genç, yaşlı, esnaf, işçi vs.)
> Hem savunuculara hem de karşıt görüş dile getirenlere yer verdin mi? (Örneğin yerel halkın bir kesimi bir bölgede yapılacak projeye karşı çünkü artık tarım yapamayacaklarını söylüyorlar. Bir diğer kesim ise projeyle bölgedeki istihdam sorununa bir çözüm bulunabileceğini savunuyor. Bu çatışma seni sorunun başlangıç noktasına da götürebilir.)
> Bölgedeki aktivistlerle ya da sivil toplum örgütleriyle irtibatta mısın?
> Hukuki süreci ve olayın gelişimini araştırdın mı? Bunu anlatabiliyor musun?
> Uzmanların görüşlerine yer verdin mi?
> Kişilerin anlamasına yardım edebilecek görsel anlatımın zengin mi? Burayı beslemek için daha nasıl yollara başvurabilirsin?
> Neden sorusunu sorarak derinleştirebileceğin bir bağlam daha var mı?
> Elinde kanıt olarak kullanabileceğin belgeler var mı?
> Okuyan, izleyen ya da dinleyenlerin fikir edinmesini, ya da fikirlerini derinleştirmesini sağlayabilecek bilimsel kaynaklara yeterince yer verdin mi?
> Resmin geneline baktığında benzer patikaları görebileceğin başka hikâyeler de var mı? Türkiye’nin başka bir yerinde ya da dünyanın bir diğer ucunda olabilir. Eğer varsa, bu hikâyelerin ortak noktasını aktarabiliyor musun?
Buraya daha çok sayıda madde eklenebilir, farklı örneklerden yola çıkarak başka yerde yaşanan deneyimlerle, farklı bakış açılarıyla zenginleştirilebilir. Önemli olan hikâyedeki asıl faili işaret edebilecek yollara gitmek ya da o yolları açmak.