Bu başlık açıkça bu modülü yazan her iki kişinin de üzerinde anlaştığı bir tür deyiş. Elbette biraz abartıyoruz, ama bu cümlenin zihninizde yer edinmesi haberlere bu gözle bakabilmeniz açısından önem taşıyor. Her tür ekoloji haberinin iklim kriziyle bir bağını bulmak, gözükmeyen bağlantıyı ortaya çıkarmak da burada eklemek istediğimiz bir madde.
Bu madde medyada şimdiye dek gözden kaçırılmış noktalardan biri. Ancak bundan sonrası için düşünme pratiğimizi bu yönde geliştirmeye çalışmak daha nitelikli bir habercilik için bir gereksinim.
Türkiye’de 2021 yılının Ağustos ayında 35’i aşkın ilde çıkan yangın ilk başta iklimden bağımsız olarak ele alındı ve sosyal medya ile geleneksel medyada seslendirilen en büyük tanım “sabotaj” oldu. Bu, aynı anda pek çok ilde yangın çıkacağını haber veren kuraklık raporları, konunun uzmanlarının söylediklerinin göz ardı edildiği anlamına da geliyor.
Ağustos ayının ikinci yarısında Batı Karadeniz’de etkin olan yağışlar 81 kişinin hayatını yitirmesine neden oldu. “Sabotaj” söyleminin burada yerini “felaket” söylemi aldı. Yani yangınlar “sabotaj” olarak anılırken, su baskınları daha çok “kader” olarak düşünülüyor. Bir gazeteci olarak bu manzaraya baktığımızda yangın ve sellerin ortak noktasının iklim krizi olduğunu görüyoruz, ancak mühim olan bunu aktarabilmek.
2021 yazında yaşanan yangın ve sel felaketleriyle ilgili bazı haber başlıkları.
Önümüzdeki aylar, yıllar aşırı hava olayları devam edecek, en azından bilim bunu söylüyor. Bu aşamada bu gibi durumlara iklim krizi perspektifini eklemek ve bunun görünür olması için çalışmak yapabileceklerimizden en önemli şeylerden biri.
Bunların yanına, örneğin madencilik ile ilgili bir haberi yazarken iklimi nasıl yerleştirebileceğimizi araştırmak, yerel toplulukların bu alanla ilişkili iklim değişikliğine dair gözlemlerine kulak açmak önemli olabilir. Örneğin Rize İkizdere’de taş ocağına karşı bölge sakinleri tarafından yapılan eylemlerin, iklim krizinin hızlandırıcılarından biri olan ormansızlaştırmanın durmasını talep ettiğini söylemek de gazetecinin değinebileceği unsurlardan biri. Bu aşamada fotoğrafın tümüne bakmaya sağlayacak şekilde perspektifinizi genişletmek, hem doğru bilgilere erişmenize yardımcı olur hem de habere yeni katmanlar eklemenizi sağlar.