Facebook dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan sosyal ağ. Hemen hemen herkesin günlük yaşantısının bir parçası hale geline gelen Facebook’u bireysel kullanımlar dışında, kurumsal olarak kullanmanın bazı farklı yönleri var. Her yaştan, her kesimden, her eğitim düzeyinden insana hitap eden bu kapsamlı sitede herkes için bir şeyler bulunabilir. Kullanışlılığı ve güncelleştirmeleriyle pek çok kişi tarafından aktif olarak takip edilen Facebook’un kullanıcı sayısı giderek artıyor.
Şimdi Facebook’u daha etkili kullanmak için neler yapabiliriz bunlara bir göz atalım:
- Bir gazeteci Facebook’tan kendi profil hesabı, Facebook sayfaları ya da Facebook grupları üzerinden faydalanabilir. Hatta tüm bu hesapları birlikte, herbirine ayrı bir amaç yükleyerek de kullanabilir. Profilleri takip seçeneği de olduğundan bir gazeteci herkese açık paylaşımlarla kendi profilinden kamuya açık yayın yapabilir. Hangi aracın daha etkin olacağı biraz da Facebook’un değişen algoritmalarına bağlı. Örneğin son zamanlarda reklam yapmadan sayfaların organik erişimini büyütmesi epey zor hale geldi. Gruplar biraz daha iç iletişim için gerekli oluyor. Ancak bildirimler sayesinde grup üyelerine bir yayının ulaşması daha kolay olabiliyor. Bu arada her mecra için canlı yayın yapabilme imkânı da artık var.
- Facebook sayfasının logo ve kapak konumlandırması standartlara uygun şekilde yapılmalı. Bu adreste kullanılan tüm görsel boyutları hakkında bilgiler mevcut: https://www.facebook.com/PagesSizesDimensions
- Günde en az bir içerik girilmeli. Bu, faaliyetinizle ilgili bir haber ya da çalıştığınız alanla ilgili önemli bir gelişme olabilir.
- Facebook’un Twitter gibi bir karakter sınırlaması bulunmuyor. Ama algoritması gereği 80 – 120 karakter civarındaki gönderilerin görünürlüğü daha fazladır. Bu sebeple içerikleri paylaşırken uzun cümleler yerine net, kısa ve harekete geçirici cümleler tercih edilmelidir.
- Paylaşımlarda mutlaka görsel kullanılmalı. Paylaştığınız görsel içeriğin Facebook’un belirlediği standart boyutlarda olmasına özen göstermelisiniz. Paylaşımlarda dikkat çeken fotoğrafların / görsellerin kullanılması etki yaratan bir unsurdur.
- Geçmişte yapılan faaliyetlerle ilgili (raporlar, yayınlar vs.) günümüzde paylaşılabilecek içerikler tekrar gözden geçirilmeli ve haftada en az bir kere paylaşılmalı.
- Bir projeyi ya da kampanyayı daha büyük kitlelere ulaştırmak için, facebook’un düşük bütçeli sponsorlu gönderi (facebook reklamları) özelliklerinden yararlanılabilir.
- Görselinizin reklam için uygun olup olmadığını şuradaki adresten kontrol edebilirsiniz: https://www.facebook.com/ads/tools/text_overlay
- İkincil hatta üçüncül kullanıcılara ulaşmak için sayfaya gönderi / yorum almak, beğeni sayısını arttırmak, sayfayı takip edenlere soru sormak / anket yapmak önemlidir. Kurumunuzla aynı alanda faaliyet gösteren benzer kurumların sayfaları mutlaka beğenilmeli. Facebook’ta “sayfa beğenme” özelliği var. İnsanların kurum sayfanızı beğenmesini ve yorum yazmasını sağlayın. Arada sırada sayfanızdan anketler yayınlayın: bu sizi daha görünür kılar.Gif uzantılı paylaşımlar görsellik açısından kurumunuzun Facebook sayfası için görünürlük sağlar. Videolarınızdan ya da fotoğraflarınızdan kendi gif prodüksiyonunuzu üretebilirsiniz. Eğer hâlihazırdaki gif’lerden seçip paylaşmak istiyorsanız şu web sayfasından yararlanabilirsiniz: https://giphy.com/
- Sorulara ve özel mesajlara cevap verme süresi, sayfanızın etkileşimini arttıran ve sayfanızı öne çıkaran bir özelliktir. Facebook sayfanıza gelen sorulara hızlı cevap verirseniz, sayfanızın dışarıya açık alanında “sorulara hızlı yanıt verir” özelliği devreye girer ve insanlara bu şekilde görünür.
- Facebook için hazırladığınız içerikleri “zamanlayarak” daha iyi bir yönetim sağlayabilirsiniz. Facebook’un “planlama” özelliği sayesinde ileri bir tarih ve saate yönelik paylaşımlarınızı haftalık ya da belli periyotlar halinde planlayabilirsiniz.
- Facebook’taki hashtag kullanımı Twitter’daki kadar yaygın değil. Fakat geçmişe dönük projelerinizle ya da kampanyalarınızla ilgili veri toplamak istiyorsanız bu oldukça önemli. Özellikle sosyal medya raporlaması için hashtag kullanmak gerekli.
- Facebook hesabı mutlaka eklentiler ile desteklenmelidir. Youtube veya Instagram hesabınızı Facebook’a bağlayabilir, soldaki sekmelerden Youtube ve Instagram içeriklerinizin öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde sosyal ağlar arasında etkileşmi ve daha çok izlenme / beğeni almayı sağlayabilirsiniz.
- Paylaşımlarınızda link vermek yine algoritma gereği gönderilerinizi öne çıkaran bir özelliktir. Kısaltılmış linkler kullanmak istatistik ve raporlama açısından kolaylık sağlar. İsterseniz bir URL linkini gönderinize ekleyin ve sonra bir fotoğrafla onu destekleyin. Ya da sadece linki kopyalayıp yapıştırın ve gönderiniz doğrudan “tıklanabilir” konumda olsun.
- Eğer bir Youtube ya da Vimeo hesabınız varsa, videoları öncelikli olarak yüklemeniz gereken yer orası. Fakat Facebook paylaşımı yaparken Youtube ya da Vimeo bağlantısı vermek etkileşimi azaltıyor. Videolarınızı bu platformlara yükledikten sonra mutlaka Facebook’tan da “video ekle” özelliğini kullanarak ve uygun anahtar kelimeleri girerek paylaşın.
- Eğitim, seminer gibi etkinlikler düzenliyorsanız mutlaka Facebook’un etkinlik özelliğini kullanın ve o sayfayı paylaşımlarınızla canlı tutun.
- Gönderilerinizde mutlaka “ilgili” kurumları etiketleyin. Etiketleme, gönderilerinizin etiketlenmiş kurumun sayfasını beğenenler tarafından da görülmesini sağlar ve çarpan etkisi yaratarak içeriğinizin daha büyük kitlelere dağılmasına yol açar.
- Ortaklıklar kurduğunuz, birlikte proje yürüttüğünüz ve aynı alanda çalışmalar sürdürdüğünüz ulusal / uluslararası kuruluşların sayfalarını beğenin. Beğendiğiniz sayfaları “beğenilen sayfalar” bölümünde görebilirsiniz.
- Facebook’un istatistik özelliğini kullanarak hem kendi sayfanız hem de diğer kurumların sayfaları, gelişmeleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Facebook için güvenlik ipuçları
Kurumsal Facebook sayfanızı “kişi profilinizden” kullandığınız için güvenlik oldukça önemli bir konu. Çünkü, bireysel hesabınızdaki güvenlik önlemlerini almadığınızda kurumsal sayfanız da bundan zarar görebilir. Bilgisayarınızdan Facebook’u açtığınızda sağ üst kısımda yer alan bölümden hızlıca basit gizlilik ayarlarınızı yapabilirsiniz. Kim için paylaşım yaptığınızı görebilir, sizi kimlerin ekleyebileceğini kontrol edebilir ve profilinizdeki önemli bilgilerin gizliliğini denetleyebilirsiniz. Mobil uygulamalarda ise Ayarlar başlığının hemen altında Gizlilik Kısayolları olarak yer alıyor.
Şifrenizin gücü, onu hangi sıklıkta değiştirdiğinizden daha önemlidir. Facebook şifrenizi başka bir yerde kullanmayın ve kimseyle paylaşmayın.
Aşağıdaki adrese bilgisayarınızdan eriştiğinizde yine aşağıda belirtilen başlıkları görebilirsiniz.
https://www.facebook.com/settings?tab=security
Kullanmadığınız cihazlarda çıkış yapın: Uzun zamandır kullanmadığınız ya da unuttuğunuz cihazlardan kolayca çıkış yapabilir, böylece sadece onayladığınız cihaz ve tarayıcılarda Facebook’a bağlı olabilirsiniz.
Giriş uyarılarını etkinleştirin: Giriş uyarıları özelliğini etkinleştirdiğinizde, birisi tanınmayan bir cihaz ya da tarayıcıdan sizin hesabınıza erişmeye çalıştığında Facebook size bir bildirim ya da e-posta gönderir.
İki adımlı doğrulama kullanın (SMS veya Kodmatik): Bankalarda sıkça kullandığımız iki adımlı doğrulama olarak da bilinen giriş onayları, hesabınıza yeni bir cihazdan giriş yaparken ek bir güvenlik katmanı sağlar. Giriş onaylarını açtığınızda Facebook size giriş sürecini tamamlamanız için özel bir kodu barındıran bir bildirim ya da sms gönderir.
Güvenilir kişileri belirleyin: Güvenilir kişiler, Facebook hesabınıza girmek için yardıma ihtiyacınız olması halinde (ör. Facebook şifrenizi unutur ve yenilemek için e-posta hesabınıza giremezseniz) başvurabileceğiniz arkadaşlarınızdır. Güvenilir kişilerinizi belirledikten sonra, hesabınıza giriş yapamadığınızda güvenilir kişileriniz bir URL aracılığıyla Facebook’tan tek kullanımlık güvenlik kodlarına erişebilir. Ardından arkadaşlarınızı arayarak güvenlik kodlarını alabilir ve bu kodları kullanarak hesabınıza erişebilirsiniz.
Facebook ile giriş yaptığınız uygulamaları kontrol edin (https://www.facebook.com/settings?tab=applications): Eğer uygulamalara Facebook hesabınızı kullanarak giriş yapıyorsanız, hesabınıza bağladığınız uygulamaları düzenli olarak gözden geçirmenizde fayda olacaktır. Böylelikle sadece güvendiğiniz ve düzenli kullandığınız uygulamalarda Facebook hesabınızı kullandığınızdan emin olursunuz. Kullanmadığınız uygulamaları belirleyebilir ve Uygulama Ayarları sayfasındaki kontrolleri kullanarak söz konusu uygulamaların Facebook hesabınızla bağlantısını kolayca kesebilirsiniz.
Etiket onayını açın (https://www.facebook.com/settings?tab=timeline): Etiket onayı, insanların gönderilerinize eklediği etiketleri onaylamanıza veya reddetmenize olanak sağlayan bir seçenektir. Bu özelliği açtığınızda, birinin paylaştığınız bir şeye eklediği etiketler siz onaylamadan görünmeyecektir. Etiket onayı açıkken, gözden geçirmeniz gereken bir gönderi olduğunda, bununla ilgili bir bildirim alırsınız. Gönderiye giderek etiket isteğini onaylayabilir veya reddedebilirsiniz. Bir etiketi onayladığınızda, etiketlenen kişi ve arkadaşları gönderinizi görebilecektir. Gönderinizin etiketlenen kişinin arkadaşları tarafından görülebilmesini istemiyorsanız, bu ayarı değiştirebilirsiniz.
Etiket onayını açmak için:
- Tüm Facebook sayfalarının sağ üst köşesinde bulunan simgesine tıklayın ve Ayarlar‘ı seçin;
- Soldaki sütunda Zaman Tüneli ve Etiketleme‘ye tıklayın;
- “İnsanların senin gönderilerine eklediği etiketler Facebook’ta gözükmeden önce onayına sunulsun mu?” ayarını bulun ve en sağındaki Düzenle‘ye tıklayın;
- Açılır menüden Açık‘ı seçin.
Arkadaşlıktan çıkarma: Facebook’tan gelen özel mesajlardaki linklere şüphe ile yaklaşmalısınız. Bu mesajlar arkadaşlık listenizdeki birinden gelse bile. Çünkü, listenizdeki kişinin hesabı ele geçirilmiş olabilir ve bu sebeple sizin yönettiğiniz kurumsal Facebook sayfanız zarar görebilir. Facebook’ta bir arkadaşınızı silmek istiyorsanız, kişinin profiline gidip, Arkadaşın başlığının altındaki Arkadaşlarımdan Çıkar bağlantısına tıklamanız gerekir. Bu seçeneği seçtiğinizde, siz de kişinin arkadaş listesinden çıkarılırsınız.
Kişileri Engelleme: Birisini engelleyerek profilinizde paylaştığınız şeyleri görmesini, sizinle konuşma başlatmasını veya sizi arkadaş olarak eklemesini önleyebilirsiniz. Arkadaş olduğunuz birisini engellediğinizde, bu kişi arkadaşlarınız arasından çıkarılır. Engellediğiniz kişilerin yapamayacağı şeylerden bazıları şunlardır:
- Profilinizde paylaştığınız şeyleri görmek;
- Sizi gönderilerde, yorumlarda veya fotoğraflarda etiketlemek;
- Sizi etkinliklere veya gruplara davet etmek;
- Sizinle konuşma başlatmak;
- Sizi arkadaş olarak eklemek.
Birisini engellediğinizde, siz de kişiyle konuşma başlatmak veya arkadaş olarak eklemek gibi şeyleri yapamazsınız. Birini engellemenin tüm iletişimleri veya etkileşimleri engellemeyebileceğini (ör. uygulamalarda veya gruplarda) ve sadece kişiyle Facebook’taki etkileşiminizi etkileyeceğini unutmayın.
Arkadaşlıktan çıkarmak yerine alternatif yöntemler: Bazen yaptığımız paylaşımlarımızı görmesini istemediğimiz veya paylaştıklarını beğenmediğimiz kişileri arkadaşlıktan çıkarıyoruz, bunun yerine Facebook ayarları ile bu sorunları çözebiliriz.
- Paylaşımlarınızın görünürlülüğünü kısıtlayın: Paylaşımlarınızı yaparken “Herkese Açık”, “Arkadaşlar (Kısıtlılar Hariç)” ve diğer özel listeleri seçerek kimlerin görebileceğini seçebilirsiniz.
- Arkadaş listesi düzenleme:
- Kısıtlılar listesi: Birini “Kısıtlılar” listesine eklediğinizde kişiyle arkadaş olarak kalırsınız, ancak bu kişiyle yalnızca hedef kitlesini “Herkese Açık” olarak belirlediğiniz veya bu kişiyi etiketlediğiniz gönderileri paylaşırsınız. Örneğin, bir iş arkadaşınızı “Kısıtlılar” listesine ekler ve sonradan bir fotoğraf paylaşıp hedef kitle olarak “Arkadaşlar”ınızı seçerseniz, gönderiyi iş arkadaşınız (ve “Kısıtlılar” listenizdeki diğer kişiler) ile paylaşmamış olursunuz. Ancak fotoğrafta iş arkadaşınızı etiketler veya hedef kitleyi “Herkese Açık” olarak seçerseniz, o kişi bu fotoğrafı görebilir.
- Yeni bir arkadaş liste oluşturmak için:
- 1. Haber Kaynağı‘nızın sol tarafındaki Arkadaşlar kısmına inin. Farenizi Arkadaşlar‘ın üstüne getirin ve Diğerleri‘ne tıklayın.
- 2. Liste Oluştur‘a tıklayın.
- 3. Listeniz için bir ad girin ve eklemek istediğiniz arkadaşlarınızın adlarını girin. Listenize istediğiniz zaman arkadaşlar ekleyebileceğinizi veya arkadaşları listenizden çıkarabileceğinizi unutmayın.
- 4. Oluştur‘a tıklayın.
- Arkadaş listesi gizlilik ayarı: Arkadaş listenizin görünürlük ayarlarını kendi profil sayfanızda yer alan Arkadaşlar bölümünde sağ tarafta yer alan ayarlar ikonundaki Gizliliği Düzenle kısmından yapabilirsiniz. Eğer arkadaş listemiz herkese ve arkadaşlara açıksa kötü niyetli kişiler bu listeler üzerinden arkadaşlarınıza istek ve mesaj gönderebilir. Hiç karşılaşmadığımız ve/veya yakından tanımadığımız kişileri ortak arkadaşlarımızın fazla olması nedeniyle eklememeyi tavsiye ederiz.