“Polisin ilgilendiği şey esas olarak toplumdur. Ancak Turguet de Mayerne daha o zaman şöyle diyordu: ‘”İnsanların yönelimi (…) birbirleriyle bir araya gelmektir, birbirlerini karşılıklı olarak aramaktır ve polisin ilgi nesnesi de işte bu ‘iletişim’dir, bu iletişimin ‘tamamına erdirilmesi ve basılı kalması’dır. (…) İşte polis gelip buraya sızar, öyle ki polis, yaşamanın, yaşamaktan biraz daha fazlasını yapmanın, bir arada yaşamanın, iletişim kurmanın, bütün bunların devletin kuvvetlerine dönüştürülmesini sağlayan “müdahale ve araçların-tekniklerin bütünüdür.”
Michel Foucault, Güvenlik, Toprak, Nüfus: Collége de France Dersleri (1977-1978), çev. Ferhat Taylan, Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2013, s.285 – 286
Bu konu içinde, güvenli mesajlaşma uygulamalarından, çevrimiçi gizliliğiniz ve anonimlik için bazı araçlardan bahsedeceğiz. Unutmayalım, sansüre ve gözetime karşı araçlar ve yöntemler sürekli güncelleniyor Bu konunun bitiminde aşağıda bahsedilen uygulamaları mutlaka telefonunuza / bilgisayarınıza kurun ve kullanın.
> Signal: Bu uygulama hem güvenli SMS göndermeye, hem güvenli mesajlaşmaya hem de güvenli bir şekilde telefonla ve videoyla konuşmanızı sağlıyor. Teknik uzmanlar tarafından şu an için en güvenli uygulama olduğu söyleniyor. Güvenli telefon konuşmaları yapmak ve şifreli SMS göndermek için ayrı ayrı araçlar kullanmak yerine Signal tercih edilebilir.
> Telegram: Kullanımı gittikçe artan Telegram’ın en önemli özelliklerinden biri birebir yazışmalarınızı şifreleyebilmesi. İletişimin iki tarafından birisi aynı zamanda bu konuşmaların silinme (imha edilme) süresini de ayarlayabiliyor. Whatsapp’ta çok eski ve sildiğiniz yazışmalarınızı bile geri getirmek mümkünken – şimdi Whatsapp da şifreleme modeli kurdu – Telegram’da şifrelenmiş konuşmaları sonsuza dek silmek mümkün. Aynı zamanda Telegram’da iki adımlı doğrulama özelliği de mevcut. Ama birebir konuşmalarınızda gizlilik içinde kalmak istiyorsanız copy/paste yazışmalardan uzak durun!
> Cryptocat: Cryptocat grup konuşmalarını da şifreleyen bir uygulama. Cryptocat ile Windows, Linux ve Mac sistemlerinde güvenle konuşabilirsiniz. Ayrıca Firefox, Chrome, Opera gibi tarayıcılara eklenti olarak kurup kullanmak da mümkün. Çevrimdışı mesaj iletimi ve güvenli dosya paylaşımı gibi özellikleri de olan Cryptocat’in şeffaf bir şekilde tüm kodlarına ulaşabilirsiniz. Güvenli bir konuşma yapmak istiyorsanız, hemen ismini sizin belirleyeceğiniz bir “kanal” oluşturup burada sohbetlerinizi gerçekleştirebilir ve dosya paylaşımı yapabilirsiniz.
> IRC: Geçmişi çok öncelere dayanan IRC hâlâ sıklıkla tercih edilen bir sistem. Güvenli iletişim ve dosya paylaşımı için IRC özellikle yurtdışında oldukça tercih ediliyor.
> Chatsecure: Chatsecure ile Android ve IOS işletim sistemine sahip telefonlarınızdan Facebook ve Google Hangouts konuşmalarınızı şifreleyebilirsiniz. Kullanımı oldukça basit olan Chatsecure yine bir özgür yazılım olarak karşımıza çıkıyor.
> TOR: Türkiye’de sansür ve gözetime karşı adı sıklıkla anılan TOR bir tarayıcıdır ve sizin açık kimliğinizi gizlemenize yarar. Kısaca IP numaranızı değiştirerek sizi gizler ve izlenmeden internette dolaşmanızı sağlar. TOR’un Android cep telefonlarındaki muadili ORBOT ismindeki uygulama. Yeni geliştirilen sürümü size ücretsiz VPN hizmeti de sağlıyor. Ancak TOR’u indirebileceğiniz site şu an için Türkiye’de engelli durumda. gettor@torproject.org’a hangi işletim sistemi (windows, mac, linux) için TOR’u kurmak istediğinizi mail ile bildirdiğinizde, size kurulum dosyasını gönderiyorlar.
> VPN: VPN (sanal özel ağ) Türkiye’de sıkça adı geçen ve çoğunlukla yanlış kullanılan bir ağdır. Yanlış kullanımdan kasıt, “ücretsiz” kullanılan ve ismi duyulmamış servisler için geçerli. Kötü niyetli gruplar da VPN şirketleri kurup sizi izleyebilir ve log kayıtlarınızı tutabilir. Bu sebeple sık sık güvenilir VPN testlerine bakmalı ve oradan ücretli bir şekilde tercihinizi yapmalısınız. Şahsen kullandığım PIA (Private Internet Access), VyprVPN ve AirVpn servislerini sizin de kullanmanızı öneririm. Aylık fiyatları ise bir bira ya da 2 kahve parasına olan bu hizmetlerle güvenli bir şekilde interneti kullanabilir ve gizliliğinizi sağlayabilirsiniz. VPN, normalde şirketlerin, noterlerin, hastanelerin vb. gibi kurumların kullandığı bir ağ. Ama Türkiye gibi internetin engelli ve sansürlü olduğu ülkelerde, bilgiye ulaşmak için de kullanılıryor.