İnternetteki Yanlış Bilgi Problemini Anlamak
MEHMET ATAKAN FOÇA
Gazeteciliği eğlenceden, propagandadan, kurgudan ve sanattan ayıran şey doğrulamadır.
İnternet, bilgiyi üretme ve bilgiye erişim alışkanlıklarımızı geri dönüşsüz bir şekilde değiştirdi. Bu kadar yaygın ve hızlı bilgi akışı, yanlış bilginin sirkülasyonunu da peşi sıra getirdi. Artık herhangi bir bilgiye ulaşmak çok kolayken, ulaştığımız bilginin güvenilirliğini tespit etmek de bir o kadar zor. Bu duruma bir de tüm dünyada medyaya olan güvendeki azalma ve toplumlardaki kutuplaşma da eklendiğinde, yanlış bilginin üretimi ve yaygınlaştırılması gitgide tehlikeli bir hal almaya başladı.
Bugün sosyal medyayı büyük çoğunlukla haber almak için kullanan Türkiye’deki kullanıcıların yalnızca %40’ı haberlere güvenirken, 18 yaş üstü internet kullanıcılarının %76’sı internetteki yanlış bilgiden endişeli.
İnternetteki yanlış bilgiyle mücadele etmenin en önemli adımlarından biri yanlış bilgi mekanizmasının nasıl işlediğini anlamak. Diğerleri ise, bir bilginin yanlış olsa bile nasıl internette tutunabildiğini, yanlış olduğu ortaya konulsa bile nasıl tekrar tekrar gündeme gelebildiğini anlamak, düşünce hatalarımızın farkında olmak ve inandığımız şeyleri çürüten delillerle karşılaştığımızda fikrimizi değiştirebilme olgunluğuna sahip olmak.
İçeriği görmek için giriş yapmalısınız!
İçeriği görmek için giriş yapmalısınız!
İçeriği görmek için giriş yapmalısınız!
İçeriği görmek için giriş yapmalısınız!
4
804
0
0
KURSA AİT KONULAR