– Herhangi bir kapalılık kararı yoksa, mahkemeler alenidir. Duruşmaları herkes izleyebilir.
– Bazı duruşma salonları büyüktür. Bunlarda ses sistemi vardır ancak bu çoğu zaman etkili çalışmaz. Bu nedenle konuşmaları duyabilmek için salonda yargılamanın unsuru olan kişilerin yakınlarında oturmak her zaman daha iyidir.
– Savunma, beyan ve ifadeler kısa ve anlaşılır cümlelerle yazılmalıdır. Konuşmalar sırasında salonda yaşananlar da habere dahildir.
– Bazen dava dosyasına yeni bir belge girdiği duruşma sırasında öğrenilir. Muhabir, mümkünse duruşma sürerken, değilse duruşma bittikten sonra bu belgeye ulaşır. Her duruşma sonrasında da mahkeme tutanağına ulaşır.
– Muhabir, haberine yargılamanın unsurlarının (hâkim, avukat, sanık, savcı vs.) sözlerini mahkeme tutanağına geçtiği haliyle değil, duyduğu şekliyle yazmalıdır. Bazen hâkimin meslek etiğine aykırı olarak kullandığı bir söz kararın perde arkasıyla ilgili fikir verir.
– Yargılama sürecinde ulaşılan belgeler arşivlenir. Uzun bir sürece yayılmış davayla ilgili ayrıntılara hâkim olmak için arşivden yararlanılır.
– Muhabir yerinde izlemediği yargılamalarla ilgili de haber hazırlar. Duruşma başka bir şehirde veya kapalı yapılıyor olabilir. Bu tür durumlarda duruşmada bulunan avukat, gazeteci, tutuksuz sanık, hak savunucusu ile görüşülüp haber yapılır.