Bu derste veri gazeteciliği için gelişmiş arama yöntemlerini, dosya türüne göre veri araştırma tekniklerini, pratik formüller ile veri toplama yöntemlerini ve biçimlerini öğreneceksiniz.
Gazetecilik, belirli yöntemleri olan ve bilgiye dayalı yapılan önemli bir pratik. Ancak son dönemlerde artan veri ile başa çıkmanın ve istenen veriyi bulup doğrulamanın kolay olmadığını söylemek mümkün. Teknolojik altyapılar gelişse de kullanıcılar bu alana yönelik çalışma yürütmediği sürece veriye hızlı erişim, veriyi toplama yöntemleri yeterli olmayabiliyor. Etkin şekilde veri araştırmayı ve en ideal veri toplama yöntemlerini bilmek gerekiyor.
1.1) Dosya Türüne Göre Veri Araştırma Yöntemleri
Google ve diğer arama motorları dosya türüne göre arama yapmanıza izin verir. Örneğin, yalnızca e-tablolar arayabilirsiniz (aramanızı ‘dosya tipi: XLS dosya tipi: CSV’ ekleyerek), coğrafi veri (‘dosya tipi: shp’) veya veritabanı (‘dosya tipi: MDB, dosya tipi: SQL, dosya tipi: DB ‘) şeklinde arayabilirsiniz.
1.2) Veri Toplama Yöntemleri
Veri toplama yöntemleri çeşitli şekilde gerçekleşebilir. Bu yapmış olduğunuz araştırmaya bağlı olarak değişebilir veya yürüttüğünüz sızıntı verilerin geliştirilmesi için önemli olabilir. Büyük dijital platformlar verilerini açık bir biçimde sunsa bile veri gazetecileri gördükleri verinin geçerli ya da doğru olup olmadığı konusunda emin olamayabilirler. Bu sebeple uzun çalışma yürüten haber merkezleri kendi verilerini topluyorsa, bunu gözlem, görüşme, anket, ölçekler (rakamsal olarak kodlama) yöntemleriyle yürütebilirler.
– Gözlem: Gözlem, herhangi bir ortamda oluşan davranışları ayrıntılı olarak tanımlamak amacıyla kullanılan bir veri toplama tekniğidir.
– Görüşme: Verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak, standart oluşturmak amacıyla geliştirilen gözlem boyunca kullanılan araçtır.
– Anket: Anket, belli bir araştırmanın amacına uygun düzenlenmiş soru listesidir. Anket tekniği araştırma yöntemleri arasında en çok kullanılanlardan biridir. Bunun sebebi kolay, ucuz ve bilgileri doğrudan doğruya toplamaya uygun oluşudur.
– Ölçekler: Ölçekler bireylerin tutum ve davranış ve eğilimleri gibi (yargısal verilerin) soyut kavramların ölçülebilmesi için kullanılmaktadır (örn. Likert tipi ölçekler).
Sonuç olarak veri gazeteciliği çalışmalarında verilere erişmek mümkün olsa da, kendi verinizi oluşturduğunuzda bu yöntemleri bilmek kaçınılmazdır. Ya da bu tekniklerle veri toplandığını anlamak, veriyi yorumlamada, veriyi doğrulamada, verinin barındırdığı riskleri değerlendirmede ve veriyi analiz etmede kolaylaştırıcı olacaktır. Veriyi toplama yöntemi amaca uygun seçilir ise istenen veri toplanabilir; veri toplarken sistematik olmak, sınıflandırarak ilerlemek çalışma sürecini kolaylaştıracaktır. Bunları yapan veri editörleri ya da veri gazetecileri veriyi daha etkin şekilde analiz ederler. Kendi verisini toplayan haber merkezlerine dair örnekleri aşağıda bulabilirsiniz.
Test
Bu derste veri gazeteciliği için gelişmiş arama yöntemlerini, dosya türüne göre veri araştırma tekniklerini, pratik formüller ile veri toplama yöntemlerini ve biçimlerini öğrendiniz. Bu modülü daha verimli kılmak için buraya tıklayarak 10 sorudan oluşan testi çözebilirsiniz.