Araştırma
- Aradığınız bilgi ve belgeyi netleştirin.
- Aradığınız bilgi ve belgeyi görevi gereği elinde bulundurması gereken kurumu (veya kurumları) tespit edin.
- Başvuracağınız kurumun neden bu veriye sahip olması gerektiğine dair ilgili kanun ve yönetmelikleri gözden geçirin. Kurumun internet sitesini taramak da işlevli olabiliyor.
Başvuru
- Başvuruyu CİMER’in (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) internet sitesi üzerinden yapmanız hem başvuru hem de cevabın elektronik ortamda kayıtlı olmasını ve başvurunun hangi aşamada olduğunu siteden takip edebilmenizi sağlıyor.
- Cevabın gelmesi süre alacağı için başvurunuzu cevaplayabilecek birden çok kurum olduğunu düşünüyorsanız hepsine birden başvurun. CİMER üzerinden günde sadece bir başvuru yapılabiliyor.
- Talep edeceğiniz bilgi belgeyi net şekilde ifade edin. Tek başvuruda çok fazla soru sormayın. Sorunuzun maddeleri varsa, bunları tek bir cümleye sıkıştırmayın ve net bir şekilde birbirinden ayırın. Kısacası, sorunuzun bir kısmının “gözden kaçırılmasını” elinizden geldiğince imkansız kılın.
- Cevap alma olasılığınızı artırmak için, eğer mümkünse talep ettiğiniz bilgi ve belgenin zaman aralığını – ve kapsamını – daraltın.
- Talep ettiğiniz bilgi ve belgeleri tarif ederken doğru terminolojiyi ve kurumun dilini kullanın.
- Elinizi kuvvetlendirmek için, başvuru yaptığınız kurumun istediğiniz bilgi ve belgeleri elinde görevi gereği bulundurması ve kamuyla paylaşması gerektiğine dair kanunları, yönetmelikleri vb. yasal düzenlemeleri başvurunuza dahil edin.
Takip
- Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na göre, başvurunuza 15 iş günü içinde cevap verilmeli. Başvurunuzun kurum ve kuruluşa ulaştığı tarih, başvuru tarihi sayılıyor. Başvurunuza cevap almanız gereken tarihi takviminize işaretleyin.
- Eğer başvurunuz cevaplanmaz, eksik cevaplanır veya reddedilirse, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na (BEDK) postayla itiraz edebilirsiniz. Başvuru süresini kaçırmamaya dikkat edin: eğer başvurunuza cevap aldıysanız, cevabın elinize geçtiği tarihten itibaren 15 gün (iş günü değil) içinde postanızın BEDK’ya ulaşmış olması gerekiyor. Cevap almadıysanız, başvurunuzdan 15 iş günü sonra itiraz süreniz başlıyor ve itirazınızın yine 15 gün içinde BEDK’ya ulaşmış olması gerekiyor. Başvurunuzdan 60 gün sonra (başvuru hukuken reddedilmiş sayıldığı için) başlayan 15 günlük bir itiraz süreniz daha var.
- BEDK başvurunuza dilekçenizin ve aldınızsa cevabın bir örneğini ekleyin.
- İstediğiniz bilgi ve belgelerin, kurumun elinde bulunması ve kamuyla paylaşılması gerektiğine dair kanunları, yönetmelikleri vb. yasal düzenlemeleri başvurunuza dahil edin.
- Dilekçenizin sonuna ıslak imza atın.
- Postayı, teslim alan kişinin isim ve imza vermesini sağlayan ve bu bilginin size ulaştırılacağı bir şekilde yollayın (“alma haberli”, iadeli taahhütlü gibi).
- BEDK’nın itirazınıza dair kararını otuz iş günü içinde vermesi gerekiyor. Gecikme olursa kurula telefonla (0312 549 52 20) başvurunuzun ne aşamada olduğunu sorarak takip edebilirsiniz.
- Gazeteciler için reddedilen bilgi edinme başvuruları da haber değeri taşıyabilir: Başvurunuzun reddedilmiş olduğunu habere dahil ederek ilgili kamu kurumunun konu hakkında bilgi paylaşmaktan kaçındığını açık edebilir, hatta aldığınız önemli bir ret kararını kendi başına haber yapabilirsiniz.