Günümüzde sosyal ve ekonomik yaşam internete entegre olmuş durumda. Bu durum verilerimiz için de geçerli. Eski zamanlarda CD’lerde, disketlerde, hard disklerde tuttuğumuz veriler şimdi çok daha kolay ulaşabileceğimiz ve daha fazla depolayabileceğimiz bir alanda, bulutta ya da ağda. Amerikan Ulusal Teknoloji ve Standartlar Enstitüsü’nün (NIST) Bulut Bilişim tanımı şudur: Bulut bilişim istek üzerine rahat ulaşılabilir, kullanılmaya hazır, yapılandırılabilen bilgisayar kaynaklarının paylaşıldığı havuza ağ bağlantısı sağlama modelidir. Dört bulut servis modeli vardır:
- SaaS – Bulut yazılımı
- IaaS – Bulut alt yapısı
- PaaS – Bulut Platformu
- Cloud as a service – Servis olarak Bulut
Bulut bilişim (cloud computing), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak internetten) üzerinden kullanılmasıdır. (wikipedia)
Bulut teknolojisi hem kurumsal kullanımda hem de bireysel kullanımda büyük değişiklikler yarattı. Popüler ve bize bedava yer sunan bulut hizmetlerini artık hepimiz kullanıyoruz. Peki, bunlarda güvenli olanlar hangileri?
Bulut sistemlerindeki güvenliğin, hukukla, standartlara uyulmasıyla, kişisel verilerin güvenliğiyle ve gizlilikle yakından bağlantılı. Daha önce yaşanan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) skandalları1 ve dünyanın en büyük bulut servislerinden Amazon’un yaşadıkları2 hâlâ akıllarda. İletişim Güvenliği eğitiminde kendi kullandığım güvenli araçları anlatıyorum. Burada da kullandığım iki bulut sistemini size önereceğim. Bunlardan ilki: SpiderOak.
SpiderOak, dosyalarınızı, önemli belgelerinizi, fotoğraflarınızı, kısaca tüm kişisel ya da kurumsal verilerinizi güvenle depolayabileceğiniz bir bulut sistemi. Bu sistemi New York Times, USA Today gibi birçok bilindik basın kuruluşu da kullanıyor. Ayrıca Edward Snowden’ın da önerdiği bir sistem olan SpiderOak’un içinde dosyalarınızı uçtan uça şifrelenmiş bir şekilde depolayabilir ve paylaşabilirsiniz. Windows, Mac ve Linux işlerim sistemlerinde çalışıyor ve güvenlik “anahtarları” ile dosyalarınıza internete bağlı olduğunuz her yerden ulaşmanıza imkân tanıyor. SpiderOak ilk üretildiğinde 2 GB alan ile ücretsiz kullanım sağlıyordu. Şu an için aylık 5 dolar gibi cüzi bir ücret karşılığında sınırsız olarak ve birçok cihazınızda kullanabiliyorsunuz.
SpiderOak’a üye olmak için: https://spideroak.com
Bahsedeceğimiz ikinci bulut sistem MEGA. Mega’yı uzun zamandan beri kullanıyorum. Kullandığınız tarayıcı üzerinden “eklenti” olarak, telefonunuzdan bir uygulama olarak ve internetten kendi web sitesi üzerinden kullanabilirsiniz. 50 GB bedava alan sağlaması onu öne çıkaran en önemli özelliklerinden biri. Uçtan uça şifreleme Mega’nın da güvenlik kriterlerinde öne çıkan bir özellik. Eğer ücretli paketlerden yararlanmak isterseniz, aylık 5 euro ödeme ile 200 GB alandan ve 1 TB transfer imkanlarından yararlanabilirsiniz.
Mega’ya üye olmak için: https://mega.nz/?
Dosya Şifreleme
Bilgisayarınızdaki dosyaları şifrelemek oldukça önemli bir konu. Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz “fidye yazılımları”na karşı da bir önlem niteliğini taşıyor. Aynı zamanda sizin veya kurumunuz için oldukça hayati olan bu dosyaların kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için yegane yöntemlerden biri. Ayrıca, yukarıda anlatılan güvenli bulut sistemlerini tercih etmiyorsanız, sizin kullandığınız bulut sistem içine bilgisayarınızda şifrelediğiniz dosyaları yüklemek güvenliğinizi bir kat daha arttırır.
Kullandığınız MAC işletim sistemine sahip bilgisayarınızda bu işlemi yapmak ek bir program gerektirmez. FileVault isimli yöntem ile dosyalarınızı şifreleyebilirsiniz.
Özellikler bölümünü kullanarak harici disklerinizi, klasörlerinizi, başlangıç diskinizi şifreleyebilirsiniz.
Linux ve Windows işletim sistemi kullananlar için aşağıdaki iki programı kullanmak, dosyaları şifrelemeye yetecektir.