Tüm dünyada gittikçe daha çok tartışılmaya başlayan yalan haberlerle mücadele için ortaya konan birtakım çözüm önerileri var. Bunların başında bağımsız ve tarafsız doğrulama organizasyonlarının internette ve medyada dolaşan bilgileri teyit etmesi yer alıyor. First Draft News ya da International Fact-Checking Network gibi uluslararası ağlar bünyesinde toplanan bu organizasyonlar, olası çözümlere dair fikir alışverişi yapıp kendi deneyimlerini paylaşabiliyor.
Facebook ve Google gibi büyük platformlar geçtiğimiz aylarda kendilerine yöneltilen eleştirileri biraz olsun göğüsleyebilmek için yalan haberlere karşı son derece kısıtlı adımlar attı. Google, bağımsız doğrulama organizasyonlarının teyit içeren analizlerini Google aramalarında ön sıralara çıkartırken, Facebook birkaç ülkede doğrulama organizasyonlarıyla işbirliğine giderek kullanıcıların yanlış olduğunu düşündüğü içerikleri organizasyonlara iletmeye ve içeriğe ilişkin şüpheyi zaman tünelinde belirtmeye başladı.
Newsguard gibi tarayıcı eklentileri, internet sitelerine güven skoru atayarak kullanıcıların bilgi tükettiği sitenin güvenli olup olmadığını anlayabilmesi için referans noktası oluşturmaya çalışsa da bu tarz yöntemlerin pek çok sorunu var. Günde yüzlerce haberi platformuna taşıyan sitelerin yayınladığı tüm içerikleri incelemek mümkün olmadığı için bu sitelere atanan skorların güvenilirliği de soru işaretleri yaratıyor.