Günümüzün sosyal medya devleri Facebook, Twitter, Google Plus, Youtube, Instagram, LinkedIn ve Pinterest’in özelikle son zamanlarda marka sayfalarına özel reklam, alışveriş ve iletişim olanakları sağlaması, markaların hedef kitlelerine rahatlıkla ulaşabilmelerine, ürün ve hizmetlerini bu platformlardan çok daha kolaya ve ucuza tanıtabilmelerine olanak sağlamaktadır. Başarıyı yakalayan küçük ve orta ölçekli şirketlerin %57’si düzenli işleyen bir sosyal medya politikası yürütmektedir. Düzenli sosyal medya politikası yürüten KOBİ’ler ise bilinirliklerini %54,5 oranında artırmayı ve online kullanıcı tarafından dikkat çekmeyi başarmıştır.
Doğası gereği potansiyel eğilimleri güçlendiren yeni medya, zaman ve mekân sınırlamalarının ortadan kalktığı, iki yönlü ve eş zamanlı bilginin dolaşıma sokulduğu bir sistemdir. Yeni/sosyal medya, katılımcı, şeffaf ve ulaşılabilir bir iletişim sistemidir. Öte yandan bilgi ve internet teknolojileri sürekli gelişirken insanları da değiştirip dönüştürmektedir. İnternet üzerinde insanların günlük iletişim biçimleri yeniden kurgulanırken, daha önce birbirleriyle iletişim kurmamış gruplar da sosyal ağlar üzerinden ilişki kurmaktadır. Sosyal medya platformlarının kullanılmasının ardındaki akıl ve bilinç, etkinlik ve görünürlük adına vazgeçilmezdir.
Sosyal ağlarda iletişim stratejileri oluşturmak geleneksel medya ve diğer konvansiyonel iletişim araçlarına oranla daha ekonomiktir. Doğru, özenle ve teknik bilgilerle hazırlanmış, ilgi çekici, farkındalık yaratan paylaşımlarla başarıya ulaşmak kaçınılmazdır. Genel anlamıyla sosyal medya yönetimi, hatta sadece bir tweet atmak dahi gayet önemli ve zaman alan bir iştir.
Twitter Nedir?
Twitter’ı en popüler sosyal ağ olan Facebook’tan ayıran en önemli özelliği, arkadaşlarla bir kez daha arkadaş olmak yerine insanları takip etmek ekseni etrafında şekillenmesidir. Kullanıcılar Twitter aracılığıyla uzun durum güncellemeleri yerine maksimum 280 karakter uzunluğunda olan tweetler paylaşır. Bu tweetlere fotoğraf veya video da eklenebilir. Twitter’daki terimler şu anlama gelmektedir:
Tweet: Fotoğraf, video ve diğer medya içeriklerinin de dâhil edilebileceği maksimum 280 karakter uzunluğundaki mesajlar. Varsayılan olarak herkese açık olan tweetler, kullanıcı hesabını korumalı hâle getirdiği takdirde sadece kişinin takipçileri tarafından görülüyor. Tweetler DM yoluyla paylaşılabildiği gibi başka internet sitelerine de yerleştirilebiliyor (embed).
Retweet: Bir tweetin başka bir kullanıcı tarafından paylaşılması. Kullanıcılar tweeti hiç değiştirmeden takipçileriyle paylaşabildikleri gibi, tweeti alıntılayıp üstüne kendi yorumlarını da ekleyerek takipçilerine iletebiliyor.
Zaman Akışı: Twitter’a giriş yaptığınızda ana sayfanıza gidersiniz. Burası zaman akışı olarak adlandırılır ve takip ettiğiniz kişi veya hesaplardan gelen tweetler belirli bir düzene göre gösterilir. Buradan tweetlere cevap verebilir, retweet edebilir veya tweetleri beğenebilirsiniz.
Beğeni: Kullanıcılar bir tweeti beğendiklerini tweetin altında bulunan kalp ikonuna dokunarak gösterebiliyor. Beğeni özelliği, dikkat çeken tweetleri daha sonra erişim için saklamak amacıyla da kullanabiliyor.
Bahsetmek: Twitter’da bir kişiyi tweete @kullanıcıadı şeklinde etiketlemek, o kişiden bahsetmek anlamına geliyor. Bir kişiden bahsedildiğinde o kişiye bildirim gönderiliyor. Tweette o kişinin kullanıcı isminin üzerine dokunmak ise o kişinin profil sayfasını açıyor.
Direkt Mesajlar: DM olarak da kısaltılan Direkt Mesajlar ile diğer kullanıcılarla özel olarak iletişim kurmak mümkün oluyor. Temel ayar, kullanıcıların kendisini takip eden veya karşılıklı takipleştiği kişilerle mesajlaşması yönünde olsa da, dileyen kullanıcılar takip etmedikleri kişilerin de kendilerine DM gönderebilmesine izin verebiliyor.
Hashtag (Etiket): # sembolüyle başlayan her kalıbı bir etiket olarak tanımlamak mümkün. Tweetlere bu tarz etiketler eklemek, tweetlerin başka kişiler tarafından bulunmasını kolaylaştırıyor. Twitter’da doğan hashtag konsepti artık neredeyse tüm sosyal medya platformlarında kullanılabiliyor.
İçeriğin kapsamı değişti
“İçerik çok önemlidir” cümlesini çok duymuş ya da okumuşsunuzdur. Burada elbette “özgün” içerik kastediliyor. Bundan birkaç zaman evvel özgün içerik dediğimiz sadece cümlelerden oluşuyor olabilirdi ama bir süredir durum değişti. Yalnızca güzel sözler paylaşan ve çok sayıda takipçisi olan hesaplar hâlâ var. Ancak artık Twitter’da dikkat çekmek için “cümle” paylaşmak yeterli değil. Yanında medya öğeleri (fotoğraf, video, gif, vs.), en az bir-iki hashtag (fazlası daha ziyade zararlı), eğer isterseniz tweetinizin özüne dair bir adet özel karakter ve mümkünse çalışan bir link de gerekli oluyor. Her ne kadar 140 karakterli dönem kadar kısıtlayıcı olmasa da, 280 karaktere hashtag ve link de eklenince elimizde çok az karakter kalıyor. İşte burada da iş yaratıcılığa ve dil hâkimiyetine kalıyor.
Bu durumda özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar:
- Kullanıcı adının büyük harfle başlaması, içinde işaretler olması ya da kısaltma şeklinde olması Twitter’ın algoritması açısından önemli. Ayrıca kullanıcı adının “doğru” seçilmesi; hesabın kolay bulunması ve etiketlenmesi açısından da oldukça değerli.
- Her kelimenin başına # işareti (hashtag) koymak, içerikle alakası olmayan güncel ve uzun hashtag kullanmak ve karakter sınırlaması yüzünden kelimeleri kısaltmak içeriğinizin değerini olumsuz etkiler.
- Profil ve kapak fotoğraflarındaki özensizlik kurumsal dijital itibar açısından bir sorun teşkil eder. Profil ve kapak fotoğrafları Twitter’ın verdiği ölçülerde ve çözünürlüklerde tercih edilmelidir.
- Görselsiz (medyasız), linksiz, doğru hashtagsiz paylaşımlar etkileşimi ve görünürlüğü azaltır.
- Birebir kopya tweetlerin Twitter algoritmasında değeri yoktur. Trend topic listelerinde de analizi zorlaştırır.
Adım adım doğru ve etkili tweet
Öncelikle Twitter profili baştan gözden geçirilmeli. Twitter’ın bize sunduğu yardım bölümünden yararlanarak profilimizi özelleştirmeye, piksellere uygun fotoğraflarla sayfamızı güncelleştirmeye başlayabiliriz. Ardından, tweetlerin etkisini artırmak adına odaklanılabilecek unsurlar şöyle:
- Analiz önemlidir. Kendimizi ve geçmişimizi iyi analiz edersek ileriye yönelik daha etkili paylaşımlar yapabiliriz. Twitter’ın bizlere sunduğu istatistik özelliğinden faydalanmak gerekiyor. Bu özellik bize ayrıntılı olarak aylık raporlar sunuyor. O ay içindeki atılan tweet sayısı, görüntülenme sayıları, bahsedenler, profil ziyaretleri, yeni takipçiler, en iyi medyalı tweet, en popüler tweet gibi birçok istatistiğe ulaşmak mümkün. Ayrıca attığınız her tweet için (kalp ikonunun yanındaki “tweet etkinliğini görüntüle” seçeneğine tıklayarak) ayrıntılı ve anında güncellenen analizlere ulaşabilirsiniz.
- Görsel kullanarak yapılan paylaşımların daha çok kişiye ulaştığı bir gerçek. Görsel üretmek için çok fazla online araç mevcut (Canva, piktochart, adobe post vb. gibi). Çok sayıda ücretsiz kaliteli stock fotoğraf sitesi de var (Unsplash, pexels, pixabay ve dahası). Burada dikkat edilmesi gereken, eğer bir görsel kullanacaksanız ya da görsel üzerinde değişiklik yapacaksanız mutlaka Creative Commons lisanslı görselleri tercih etmelisiniz. Aksi takdirde telif hakkı sorunları yaşayabilirsiniz.
- Paylaştığınız tweetlerde kullandığınız imaja / görsele / fotoğrafa mutlaka, konuyla ilgili ya da ilgilenebileceğini düşündüğünüz hesapları etiketleyin. Bu hem etkileşimi arttırır hem de sizi daha “görünür” kılar. Her hesap fotoğraflara “etiketlenebilir” durumda değildir. Eğer bununla ilgili bir veri çıkarırsanız, fotoğrafa etiketlenmeyen hesapları yazdığınız tweetin içine “@hesapadı” şeklinde ekleyebilirsiniz. Kurumunuzun iletişim departmanında video ve fotoğraf uzmanınız varsa “özgün” görseller ve animasyon videolar ile paylaşımları yapmak, görünürlüğü ve etkileşimi dolaysız olarak arttıran bir unsurdur.
- Hashtag kullanımı önemli fakat özü şu ki, araştırmalara göre hashtag kullanımının büyük yoğunluktaki veri analizleri ve “trend topics / kampanya” kullanımı dışında çok da etkisi yok. Eğer kurumunuzun çalışmaları ile ilgili bir kampanya yapmak istiyorsanuz ve bunun etkisini ölçüp insanlardan bu konu hakkında veri toplamayı amaçlıyorsanız hashtag kullanmak oldukça önemli. Hashtagleri cümle içinde kullanmak, Twitter etkileşimi açısından sizi bir adım öne taşıyor. Sosyal medya raporlaması için hashtag kullanımı oldukça önem taşıyor.
- Milyonlarca karakter uzunluğundaki linklerden uzak durun. “Ama tıklayınca açılıyor sonuçta” dediğinizi duyar gibiyim. Uzun link kullanımı önlemek için bit.ly, goo.gl gibi bir “link kısaltma” hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Tek olumsuz tarafı, phishing (oltalama, yemleme) saldırıları yüzünden bazı kısaltma servisleri son kullanıcı tarafından “virüs” olarak algılanabilir. Eğer, kendi domaininizi alıp bu şekilde link kısaltma hizmeti kullanırsanız, virüs algısını da yıkmış olursunuz. Link kısaltmanın yararı, sitenize verdiğiniz linke kaç kişinin, hangi zaman aralıklarında, kaç kere ve nereden tıkladığını görebilmeniz. Bir ipucu: İlginç ama verdiğiniz link tweetin ortasında olduğunda daha çok etkileşim alıyor.
- Çok fazla olmamak kaydıyla “birbirine bağlı” tweetler atın. Bu, özellikle yaptığınız etkinlik anındaysa ve gözden kaçan eski bir içeriği yeniden gündeme sokmak için oldukça etkili. Sonuçta enformasyon sürekli akıyor ve birileri sizinle ilgili önemli paylaşımları kaçırıyor olabilir.
- Etkileşim incelikli bir iştir. Mutlaka cevap verin, diyalog kurun, takip etmekten kaçınmayın, ciddiyetle sorulan sorulara cevap verin, uzlaşmacı ve yapıcı bir dili benimseyin. Eğer bu karşılıklı sohbetin çok uzayacağını düşünüyorsanız ya da sohbet sizi bir krize doğru sürüklüyorsa, iyi bir kriz yönetim sistemi olarak karşıdaki hesabı DM’ye ya da kurumsal mail adresine yönlendirebilirsiniz. Son bir öneri: Yeni takipçilerinizle bir şekilde iletişime geçin, çünkü araştırmalara göre 1 ay içinde %15’i sizi takip etmeyi bırakabilir.
- Çalışma alanlarınızla ilgili faaliyetleriniz hakkında paylaşımlar yapmak gerekli ve sosyal medyada varolmanızın öncelikli sebebi bu. Fakat, alanınızla ilgili güncel haberleri paylaşmak, benzer kurumların yaptığı projelerle ilgili yorum yapmak, beğenmek ve yaygınlaştırmak da getirisi oldukça yüksek bir iletişim biçimi.
- Sitenize girdiğiniz metinlerin / içeriklerin içine kurumun paylaştığı tweetler gömülebilir (embed). Böylelikle hem yazı performansı arttırılmış olur hem de sosyal medya görünürlüğü yükselir.
- Sosyal medya iletişiminin yönetilmesi için bazı araçlardan faydalanmaktan kaçınmayın. Sosyal medya hesaplarından planlı gönderiler için buffer ve hootsuite kullanılmalı. Bu araçlar sayesinde gönderilerinizin takvimlenmesi ve performansının yükseltilmesi sağlanır.
Twitter hesabı için güvenlik ipuçları
- Mutlaka güvenli parolalar kullanılmalı. Artık sosyal medya platformları bizleri güvenli parolalar yaratmak için zorluyor çünkü hesaplarını kaybeden birçok kurum yüzünden Twitter’ın marka değeri düşüyor. Bu sebeple ilk söyleyeceğimiz şey şifrelerimizi “uzun” seçmek. Tabii ki “güvensiz” bir şifre/parola istediği kadar uzun olsun yine de kırılabilme potansiyeli yüksek.
- Anlamlı bir bütün oluşturmayan şifreler tercih edilmeli. Sizinle ilişkili plaka, doğum tarihi, isim, soyad, şirket ismi vb. gibi bilgileri içermeyen, birleştirildiğinde bir anlam ifade etmeyen şifrelere “anlamlı bütün oluşturmayan” şifreler diyebiliriz.
- Şifrenin içinde hem büyük hem de küçük harf, rakamlar ve işaretler bulunmalı.
- Kullanılan tüm çevrimiçi hizmetler için ayrı şifreler oluşturulmalı. Yani, Twitter şifreniz diğerlerinden farklı olmalı.
- Belirli aralıklarla parolalarınız güncellenmeli. Artık web hizmetleri tıpkı bankalar gibi sizden şifrenizi belirli aralıklarla yenilemenizi istiyor.
- Güvenlik sorularına verilen yanıtlar “gerçek” olmamalıdır. Yeni bir hesap açarken sorulan “en sevdiğiniz yemeğin ismi?” gibi sorulara gerçek yanıtlar verilmemeli.
- Parola yönetimi ve güvenliği için Keepassx ve Encryptr isimli açık kaynak kodlu / özgür yazılım araçlarını kullanabilirsiniz.
- Phishing’den korunmak önemlidir. Phishing (yemleme, oltalama, sazanlama) şu şekillerde yapılıyor:
- Güvenli olmayan sahte web sayfası linkleri;
- Sahte web siteleri;
- Sosyal medya platformlarından gelen özel mesajlar;
- Sahte e-postalar;
- Sahte giriş istekleri.
Bu sebeple,
- Tanımadığımız yerlerden ve bireylerden gelen mesajlardaki ya da e-postalardaki linklere tıklamamaya özen göstermeliyiz.
- https://scanurl.net/ adresinden girmek istediğiniz web sayfasının içeriğini öğrenebilirsiniz. Bu hizmet size, o web sayfasının güvenli olup olmadığıyla ilgili rapor verir.
- Tanıdığımız insanlardan gelen mesajlara ve e-postalara da şüphe ile yaklaşmalıyız çünkü karşı tarafın hesabı ele geçirilmiş olabilir.
- Son olarak sık sık phishing testleri yapmakta fayda var. Herhangi bir arama motoruna “phishing test” yazdığında internetten testlere ulaşabilirsiniz.
- Örnek bir phishing testine bu linkten ulaşabilirsiniz ve kendinizi test edebilirsiniz: http://bit.ly/yemleme_test
- İki adımlı doğrulama (Two step verification – two-factor authentication) özelliği aktif edilmelidir. Çalışma mantığı şöyledir: Kullanıcı adı ve parolanızla birlikte hesabınıza giriş yaptığınızda hizmete kayıtlı olan cep telefonunuza size özel üretilmiş bir kod geliyor ve bu kodu girerek hesabınıza giriş yapıyorsunuz. Eğer kötü niyetli bir kişi şifrenizi tahmin etse bile size ait olan cep telefonuna erişimi yok ise asla hesabınıza giremez.
- Uygulamalar bölümü güvenlik açısından oldukça önemlidir.
Twitter’ın telefonda çalışması için gerekli olan “twitter for Android” isimli uygulaması kurulu durumdadır. Telefonunuza yüklenen bazı uygulamaların okuma, yazma, direkt mesaj gönderme gibi izinleri vardır. Güvenli olmayan ve bilmediğiniz uygulamalar üzerinden hesaplarınız ele geçirilebilir. 2016 yılında birçok büyük kurumun hesabı bu şekilde ele geçirildi. Gerekli olan ve güvenilir uygulamaları kurmanız önemli ancak bunun şunları yapmayı da ihmal etmeyin:
- Twitter’daki “uygulamalar” bölümünü kontrol edin;
- Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın;
- Sizin dışında kurulan ve bilmediğiniz uygulamaları kaldırın.