Görsel Hikayelerin Gücü: Instagram
Yeni Medya alanı artık günümüzde “iletişim” kavramının bütünsel yapısını oluşturan temel taşlardan biridir. Sosyal Medya Yönetimi ya da Yeni Medya araçlarının etkin şekilde kullanılması, gerek gazetecilikte gerekse kurumsal çalışmalarda büyük öneme sahip. İnternetle birlikte iletişimin niteliği dönüştü ve “etkileşim” öne çıktı. Etkin iletişim, sadece yaptıklarınızdan haberdar etme ve mesajların iletimi şeklinde değil, günceli yakalayabilmek adına kelime bazlı araştırmalarla tekil kullanıcılara ulaşma biçiminde işlerlik kazandı.
Instagram, Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından 2010 yılının Ekim ayında kurulan, sahip olduğu kaliteli filtreler ve sosyal ağ özellikleri ile kısa zamanda oldukça popüler hale gelen bir fotoğraf paylaşım uygulaması. Instagram ayrıca kullanımı gittikçe yaygınlaşan bir sosyal medya aracı: Instagram’da günde 40 milyon fotoğraf paylaşımı, saniyede ise 8600 beğeni ve 1000 yorum yapılıyor. Bu değerler gittikçe de yükseliyor. Özellikle genç kitleler arasında kullanım sıklığı ve yoğunluğu açısından neredeyse Facebook’un yerini doldurduğu görülüyor (Instagram’ın Facebook tarafından 1 milyar dolar karşılığında satın alındığı duyurulmuştu).
Oldukça popüler hale gelmiş olan bu sosyal ağ yenilik ve güncellemelerini de sürdürüyor. Üreteceğiniz dikkat çekici görseller Instagram’da öne çıkılabilir. Instagram’da paylaş butonu yok. Eğer sevdiğiniz fotoğrafları kendi hesabınızda paylaşmak istiyorsanız repost gibi uygulamalar yüklemeniz gerekiyor. Diğer seçenek ise ekran görüntüsünü almak ve resmi kesip yeniden paylaşmak olabilir. Instagram üzerinden aynı zamanda hangi arkadaşınızın ya da hangi kurumların bu uygulamayı kullandığını görebilirsiniz. Böylece sosyal medya arkadaşlarınızla veya ortak alanda çalışma yaptığınız kurumlarla bu uygulama üzerinden bağlantı kurabilme imkânınız bulunmaktadır.
Daha eski internet kullanıcıları için Instagram’ın sunduğu istatistikler (analytics) tatmin edici olmayabilir. Bazı uygulamalar bunu kısmen çözebilir. Ancak yukarıda da değinildiği gibi gençler arasında (ve muhtemelen yakında diğer yaş grupları arasında da olacak) kullanımı o kadar yüksek ki, Instagram gazetecilerin kitlelere ulaşma çabasında ve özellikle görsel kaynak bulmada kaçınamayacağı bir araç haline de geliyor. Ayrıca aynı sahiplik yapısından dolayı Facebook, Instagram ve Whatsapp arasında entegrasyon da zamanla artabilir. Facebook’un kullanıcı sayısı düşünüldüğünde bir gazetecinin bu platform entegrasyonundan geri kalmaması gerekir.
Dijital hikâye anlatıcılığı
Son zamanlarda Instagram’ın hikâye özelliği oldukça popüler ve etkileşimi yükselten bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak bu özelliğe değinebiliriz:
- Hikâyelerde “renk paletini” dilediğiniz gibi kullanabilir, paylaşılan fotoğraftaki renk tonlarını yakalayıp fotoğrafınız üzerinde oynama yapabilirsiniz.
- Paylaştığınız fotoğrafın ya da videonun üzerine hashtag ve konum bilgisi ekleyebilirsiniz.
- Instagram’ın size sunduğu hazır filtreler ve renk paletleri üzerinden gönderinizi daha da çekici hale getirebilirsiniz. Hikâyelerde filtre kullanmak için, hikâyenizi oluştururken parmağınızı ekrandan sağdan sola veya soldan sağa kaydırmanız yeterli.
- Yeni bir hikâye oluştururken önceden çektiğiniz bir fotoğraf veya videoyu kullanmanız mümkün. Bunun için Instagram hikâyesi çekme ekranında parmağınızı ekranın üst kenarından aşağı doğru sürüklemelisiniz. Karşınıza çıkan ekranda son 24 saatte çekilmiş fotoğraf ve videolardan birini seçebilirsiniz. Bu şekilde Boomerang, Instagram, Snapseed ve hatta Snapchat gibi uygulamalarda hazırladığınız fotoğraf ve videoları hikâye olarak atabilirsiniz.
- Hikâye özelliğinde de gizlilik ve bir anlamda güvenlik sağlayabilirsiniz. Bunun için Instagram profilinize girip sağ üstte bulunan; iOS için güneş, Android için üç nokta sembolüne dokunun. Açılan sayfada, Hesap (Account) başlığı altındaki Hikâye Ayarları‘na (Story Setting) dokunun. Son olarak Hikâyeyi Gizle (Hide Story From) başlığı altında kişi sayısına dokunun. Artık bu sayfadan istemediğiniz kişileri seçerek hikâyelerinizi onlardan gizleyebilirsiniz. Hikâyelerinizi artık göremeseler de Instagram gönderilerinizi görmeye devam edebilecekler.
- Kurumsal hesabınıza takipçileriniz tarafından çok sayıda soru veya öneri gelecektir. Hikâye özelliğinde bu mesajlara da bir kısıtlama getirebiliyorsunuz. Bunun için, yukarıda belirtildiği gibi Hikâye Ayarları‘na girin. Bu defa Mesaj Yanıtlarına İzin Ver (Allow Message Replies) başlığı altında “Takip Ettiğin Kişiler” (People You Follow) seçeneği ile sadece takip ettiğiniz kişilerin mesajla cevap yazmasına izin verebilir veya bu özelliği tamamen kapalı konuma getirebilirsiniz.
- Yaptığınız kurumsal etkinliklerde hikâye özelliğini kullanmanız çok daha canlı bir etki yaratacaktır. Yeni yüklediğiniz her hikâyeyi “hikâyeye ekle” özelliğini kullanarak sürekli bir etki yaratabilirsiniz.
Diğer pratik bilgilerden bazıları;
- Instagram stories için en kaliteli Instagram fotoğraf boyutu 1080 piksel genişlik x 1920 piksel uzunluk boyutunda olan fotoğraflardır.
- Herhangi bir etkinlik veya tanıtım olsun, kurumunuzun adını hashtag oluşturarak kullanıcıların aktif bir şekilde birbirleriyle etkileşim kurabilmelerini sağlayabilirsiniz. Böylece, ne kadar bir etki ve kimler arasında bir iletişim oluşturduğunuzu rahatlıkla takip edebilir, üretkenliğinizi buna göre belirleyebilirsiniz.
- Her ne kadar Instagram mobil bir uygulama olsa da laptop veya masaüstü bilgisayar sayesinde Instagram hesabınızı diğer sosyal medya platformları ile etkileşim halinde kullanabileceğiniz uygulamaları kullanarak, neyi beğeneceğinizi ve paylaşacağınızı belirleyebilirsiniz.
- Instagram yayınlamış olduğu blogda kurumunuzu odağa alarak harekete geçmenin öneminden bahsediyor. Bu kurumunuzla ilişkili kimselerin sizle ilgili deneyimlerini paylaşmaları şeklinde veya olumlu tecrübelerini aktarma şeklinde de olabilir. Kullanıcıları teşvik etmek için kampanyalarınızı çok basit ve net olarak belirleyin.
- Instagram’da fotoğraf paylaştığınızda bunu aynı zamanda Facebook, Twitter, Tumblr ve Flickr gibi platformlarda da paylaşabiliyorsunuz. Böylece bir paylaşımınız sayesinde değişik platformlarda birden çok kimseye ulaşma imkânı da oluyor. Öte yandan, doğrudan mesaj uygulaması sayesinde sadece belirli ve daha az kişi ile de paylaşım yapmanız mümkün.
- Layout özelliğini kullanarak fotoğraflarınızdan kolajlar oluşturabilirsiniz.
- Boomerang özelliğini kullanarak kısa ve etkileyici video parçaları yayınlayabilirsiniz.
- Güvenilir ek uygulamalar kullanarak Instagram hesabınızı daha canlı ve ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde paylaşımlarınızda kurumsal logonuzu ve kurumsal renklerinizi kolaylıkla görsellerinizin üzerine giydirebilirsiniz.
İnfografik: Veriyi görsele dönüştürme
Enformasyonun hızla aktığı, tüketildiği ve bir bombardıman edasıyla üzerimize savrulduğu bir çağda yaşıyoruz. İnternet üzerinden derli toplu ve uzun bir bilgiyi ya da veriyi okumaya çalışmak, ortalama kullanıcıların tercih etmediği veya hızlıca geçiştirdiği bir yöntemdir. Çoğu zaman, hayati önem taşıyan bilgiler / haberler bile, içeriğine dair okuma yapılmadan geçiliyor.
İnfografik, son zamanlarda yaygın olarak kullanılan, birikmiş bilgileri ya da metin içeriklerini görsel yolla, tüm veriyi sadece bir “resim” ya da kısa bir video üzerinden anlatma şekli olarak kullanılıyor. Bu sebeple infografikler paylaşmak hem görünürlüğünüzü hem de etkileşimi arttıran özellikler. Eğer bir iletişim ekibi ile çalışıyorsanız infografiklerle kısa videolar hazırlatabilirsiniz. Bu hareketli görseller ve infografik bilgiler izlenme ve takip edilme oranlarını arttırır.