RSS linkimizi oluşturduktan sonra adım adım gidelim ve podcastinizi hayata geçirmek için ihtiyaçlarımızı belirlemeye başlayalım. Podcast kaydı yapmak için öncelikle bir mikrofona ihtiyacımız olacak.
USB Mikrofonlar
Kolay taşınabilir ve herhangi bir sürücü vs. yüklemeye gerek kalmadan bilgisayarlar tarafından tanınabilen mikrofon çeşididir. Gerekli kablo dönüştürücüsü ile kullanıldığında mobil cihazlarınız ile de kullanabileceğiniz için ilk etapta tercih edilmesi son derece uygundur. Piyasada tüm bütçe çeşitlerine göre model ve markalar olmakla birlikte, özellikle podcast alanında öne çıkan bazı modelleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Rode NT USB Kondenser Mikrofon
- Rode Podcaster USB Mikrofon
- Samson C01U Pro Usb
Burada özellikle YouTube üzerinden mikrofonların örnek ses dosyalarını dinlemek, bu mikrofonlarla kaydedilmiş podcast yayınlarına ulaşmak iyi bir ölçüt olacaktır. Ancak eğer yayına yeni başlayacaksanız, ilk etapta üzerinizde baskı ve yük oluşturabileceğinden böylesine yüksek bir sınıfta bir mikrofon edinmenizi tavsiye etmiyoruz. Belirli bir süreyi, örneğin bir sene içerisinde en az 20 yayını daha alt segment mikrofonlarla yapmak hem size cesaret verecek, hem de zamanla podcast dünyasını daha yakından tanıyarak tercihlerinizi belirlemede daha rahat davranabileceksiniz.
Yaka mikrofonları
Özellikle gazeteciler tarafından yakından tanınan bu seriyi, podcast yayıncılığına yeni başlayan herkese öneriyorum. Düşük bütçesi, nispeten kabul edilebilir ses kalitesi ve röportajlar için kolay taşınabilir olmasıyla yaka mikrofonları podcast ile yeni tanışanlar için çok doğru bir başlangıç noktası olacaktır. Bu segment mikrofonlarda seçenekleriniz daha fazla ama özellikle iki marka ve model öne çıkıyor:
- Boya BY-M1 Yaka Mikrofonu
Özellikle tek kişilik kayıtlarda ve doğru bir kayıt mesafesinde kullanıldığında oldukça tatminkâr sonuçlar verecek olan bu modeli kesinlikle ilk mikrofon olarak öneriyoruz.
- Boya BY-M1DM İkili Yaka Mikrofonu
M1 modelinin tek giriş üzerinde kayıt yapmaya olanak tanıyan ikili modeli. Özellikle iki yayıncı veya röportaj formatında yapılacak olan podcast kayıtları için tam bir ideal fiyat/performans ürünü.
- Rode SmartLav+
Podcast sektörünün öncü mikrofon markası olan Rode, bu taşınabilir modeli ile oldukça rağbet görüyor.
XLR mikrofonlar
Stüdyo ortamlarında sıklıkla kullanılan ve ses kartı gibi çevresel bazı ekipmanlara da ihtiyaç duyabilen bir mikrofon çeşididir. Çok fazla üzerinde durmayalım, ama podcast yayıncılığını “stüdyo kurma” boyutuna getirdiğinizde aklınızda olmasını dilediğimiz modeli sizlerle paylaşıyoruz:
- Rode PodMic Profesyonel Dinamik Podcast – Broadcast Mikrofon
Videoda Uraz Kaspar, mikrofon seçiminizi hangi kıstaslara göre yapmanız gerektiği konusunda bir kaç püf noktaya işaret ediyor.