İlk bölümde bazı önemli video üretimi girişimlerine yer verdik. Burada ise niteliksel olarak daha düşük kalitede olsa da sosyal medya üzerinden daha çabuk video üretebileceğiniz platformları sıralayacağız.
> Youtube hem canlı yayın yapmaya imkan veriyor, hem de uygulaması sayesinde videoların hızla yüklenmesini sağlıyor. Video ekosisteminin kalbinde yer almasının yanında gelir getirici yönlerinin de olması Youtube’u cazip kılıyor. Youtube basit editörlük müdahalelerine izin veriyor. Ayrıca, videolarınızı başka bir programla montajlayıp siteye yüklemeniz de mümkün.
> Twitter özellikle haber takibi yapan kitleler için önemini koruyor. Türkiye’de Scope olarak yeniden adlandırılan Periscope mobil cihaza yüklendikten sonra Twitter üzerinden canlı yayın yapmada kullanılabilir. Ayarlar kısmında videonun kaydedilmesi seçilince canlı yayın videosu mobil cihazda da kayıtlı oluyor. Böylece videonuz başka platformlarda kullanılabilir hale gelebiliyor.
> Instagram artan aktif kullanıcı sayısı ile göz ardı edilemez bir mecra. Canlı yayın yapma kolaylığı Periscope’tan bile daha iyi denebilir. Popüler bir kitleye erişim ve etiketleme seçenekleri açısından büyük kolaylık sağlasa da video kalitesi ve profesyonellik açısından en iyi seçenek olarak görülmeyebilir. Yine de sosyal medya çağında gazetecilerin önünde önemli bir seçenek.
> Facebook mecraları: Facebook canlı yayın ve sonrasında videoyu saklama ve etkileşime devam ettirme konusunda önemli kolaylıklar sağlıyor. Gazetecinin takipçisiyle en hızlı ve sosyal etkileşim kurabileceği platformların başında Facebook geliyor denebilir.
> Snapchat büyük küresel medya kuruluşlarının da dikkatini çeken bir platform. Özellikle de gençlere erişebilmek için en önemli sosyal platformlardan biri. Burada üretilen videonun niteliği kullanıcı tabanına göre daha kısa, eğlenceli ve etiketli olması önerilir.